Tutorial: Gör en puffärm av en vanlig ärm

Det du behöver:

– Mönster på ärm
– Extra mönster papper större än ärmmönstret du har
– Sax, penna, linjal

Börja med att rita av ditt ärmmönster. Här har jag ett i vuxenstorlek 44

puffärm 1

Med början i mitten av mönstret (strecket mitt på, på mitt mönster) rita raka streck med jämna mellanrum – 4 till 5 cm brukar vara lagom – för att dela i lagom många delar (detta beror ju på hur stort mönstret är – här tog jag 4, det är bara att experimentera lite!)

puffärm 2

Här är mitt mönster med alla delar:

puffärm 3

Märk varje del, fram med t.ex. F, sen 1 2 3 4 osv för varje del du har delat och sen B för bak. Detta för att inte blanda ihop delarna i nästa del.. Då vi ska klippa längs med strecken!

Puffärm 4

Här har jag även skrivit längden längst ner på varje remsa. 4 cm.

puffärm 5

Nu ska vi ta fram det nya mönsterpappret. Lägg ut delarna som du nu klippt ut på mönsterpappret men istället för att låta ärmen bli “hel” så gör du mellanrum mellan varje del, hur mycket beror helt enkelt på hur mycket puff du vill ha. Ett lätt sätt att hitta detta är att mäta med ett måttband runt armen hur mycket luft du vill ha och sen lägga ut mönsterdelarna så att det blir lika långt som du har mätt. (Konstigt förklarat, jag brukar dock mest höfta…) Här på bilden gjorde jag inte så mycket puff då jag bara hade en liten bit mönsterpapper (dåligt av mig!)

puffärm 6

Se till att lägga dom så det ser ut som dom formar en ärm… Sen tejpar/limmar/valfritt sätt att sätta fast bitarna när du har en ärm du tycker verkar tillräckligt stor och fin. Det gjorde inte jag i denna tutorial – och då är det svårt att få linjerna raka sen när du ska rita…
För nu ska du nämligen forma det nya mönstret! Lägg till 2 cm högst upp på ärmkullen och forma en linje ner till kanten av framstycket, sen gör du likadant med bakstycket (jag ritade inte ut linjen ärmkulle-bakstycke på bilden, men samma princip som framstyckslinjen)

Puffärm 7

Som ni märker eftersom jag inte tejpat eller satt tyngder på så är inte mönsterdelarna jätteraka, detta är viktigare om du faktiskt ska använda mönstret då du inte vill ha en skev ärm!
Sedan lägger du till 2 cm i mitten av ärmen på nederkanten, och formar från ytterkanterna fram och bak. Det ska vara lite rundat sådär…

Puffärm klar

När du ritat ut linjerna (och dina delar är ju fasttejpade) så kan du klippa ut mönstret. TADA! Ett puffärmsmönster.

Detta skapar en puffärm som har puff uppe och nere. Vill du bara ha puffärm uppe så lägger du ut delarna nästan likadant, men du sprider de mera som en solfjäder och håller nederkanterna ihop. Så här:

puffärm alt

 

Det var allt! Hoppas det var till hjälp. Och att det gick att förstå.

One comment

Leave a Reply